твир памятник богдану хмельницькому 15 речень
Ответ
5 (2 оценки)
1
ulanovasona99 2 года назад
Светило науки - 3 ответа - 0 раз оказано помощи

Визначною пам’яткою історії та культури є пам’ятник Богдану Хмельницькому в Києві. Це, по суті, єдине, що матеріально увічнює пам'ять про гетьмана. Могили його немає. Через сім років по смерті Хмельницького шляхетське військо захопило на якийсь час Суботів. Тоді й було навмисно викинуто з домовини кістки ненависного ворогам полководця. Безсилі перемогти живого, вороги позбиткувалися з мертвого.

Ідею спорудження пам’ятника Богдану Хмельницькому вперше висунув у тридцяті роки минулого сторіччя видатний історик, перший ректор Київського університету Михайло Максимович.

Місце для встановлення пам’ятника вибране не випадково. Саме тут, на майдані проти Софійського собору, після перемоги під Пилявою та Зборовом зустрічали свого славного гетьмана кияни.

Роботу над пам’ятником було доручено славетному скульпторові Михайлу Микешину. Митець задумав багатофігурну композицію, проте здійснити задум не вдалося через брак коштів.

Пам’ятник має чималі розміри. Висота бронзової кінної статуї – більше 10 метрів. Її встановлено на високому гранітному п’єдесталі, що імітує дикий неотесаний камінь (постамент спроектовано київським архітектором В.Ніколаєвим).

Гарцює неспокійний кінь. Міцною і вправною рукою стримує його полководець. Упевнено тримається він у сідлі, силою налито його могутню постать. Лівою рукою придержує гетьман кінський повід, правиця стискає булаву – символ гетьманської влади.

Докладно й ретельно зобразив скульптор одяг Хмельницького: козацький жупан, свиту, шаровари. Поблискує бронзою на боці шабля.

Погляд приковує лице гетьмана – настільки виразним зробив його скульптор. Глибокі зморшки перерізали високе чоло. Ще суворішим немолоде обличчя гетьмана роблять довгі козацькі вуса. Тяжка задума на чолі, втома й неспокій в очах. Незмірно тяжкою є відповідальність за людські життя, за долю народу.

Ще здалеку пам’ятник чітким силуетом вимальовується на тлі неба. Чудово гармонує кінна статуя з обрисами Софійського собору, що височіє неподалік. (З журн.) (269 сл.)

Завдання.

1. Пояснити лексичне значення слів: ректор, п’єдестал, монумент.

2. Дібрати синоніми до слів: позбиткуватися, імітувати, п’єдестал (постамент), гармоніювати.

3. Записати на дошці: перемога під Пилявою та Зборовом, монумент, п’єдестал, постамент.

4. Скласти план (о р і є н т о в н и й : 1. Єдине, що матеріально увічнює пам'ять Хмельницького. 2. Ідею висунуто Михайлом Максимовичем. 3. Чому пам’ятник установлено на Софійському майдані. 4. Розміри монумента, матеріал. 5. Гранітний п’єдестал. 6. Кінна статуя: а) гарцює неспокійний кінь; б) одяг гетьмана; в) лице Богдана. 7. Пам’ятник гармонує з обрисами Софійського собору)

Ответ
5 (1 оценка)
1
antonnikollaev90 2 года назад
Светило науки - 8 ответов - 0 раз оказано помощи

Ответ:

Пам’ятник гетьману Богдану Хмельницькому є найвідомішим пам’ятником Києва, своєрідним символом міста. Встановлений він на честь гетьмана Богдана Хмельницького, який увійшов в історію України як видатний полководець, державний діяч, що очолив повстання українського народу проти влади польської шляхти. Також відомий Богдан Хмельницький завдяки Переяславській Раді, яка зробила союзниками Московію та Україну.

У середині 19 ст. в українських діячів культури виникла думка встановити пам’ятник Богдану Хмельницькому в Києві або Переяславі. Однозначної відповіді на запитання, кому першому спала на думку ця ідея, немає.